Proste i smaczne przepisy!

Przekąski

Placki z jagodami

Placki z jagodami

Pyszne i delikatne placuszki z dodatkiem jagód to wyśmienita przekąska na śniadanie lub kolację. Szybko się je robi i zawsze wychodzą przepyszne. Jeśli nie macie jagód, z powodzeniem możecie wykorzystać inne owoce – borówki, maliny czy nawet jabłka. Z każdym owocem smakują doskonale!

PLACKI Z JAGODAMI PRZEPIS

Składniki

  • 120 g jagód
  • 2 jajka
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych wyżej składników wychodzi około 15 placuszków.

Przygotowanie

1. Do miski przełożyć jogurt, wbić jajka i dodać cukier wanilinowy. Wymieszać za pomocą rózgi kuchennej lub miksera. Następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszać do połączenia składników.

2. Do masy wsypać jagody i ponownie delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.

3. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i łyżką nakładać masę tworząc placuszki. Smażyć partiami na małym ogniu z obu stron do zarumienienia.

4. Podawać z cukrem pudrem.

placuszki z jagodami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

13 − jeden =