Mini pizze z cukinii, czyli zapiekane plastry cukinii z sosem pomidorowym, pieczarkami, szynką i serem. Doskonały dodatek do dania głównego, lub po prostu urozmaicenie codziennej kolacji.
Mini pizze z cukinii to super pomysł na wykorzystanie cukinii, ale również na to, aby wykorzystać resztki warzyw, wędlin i serów, które zalegają nam w lodówce. Ponadto mini pizze z cukinii są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, wyglądają bardzo apetycznie, a podczas pieczenia w domu unosi się cudowny zapach.
MINI PIZZE Z CUKINII PRZEPIS
Składniki
- 1 większa cukinia
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g szynki
- 150 g sera żółtego
- ketchup
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1 Cebulę oraz czosnek drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie tłuszczu.
2. Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na patelnię z cebulą. Całość dusić do momentu, aż z pieczarek odparuje woda. Pod koniec duszenia przyprawić solą i pieprzem.
3. Ser żółty zetrzeć na tarce, szynkę pokroić w drobną kostkę.
4. Cukinię umyć i osuszyć. Odciąć końce i pokroić na plastry o grubości około 1 cm.
5. Każdy kawałek posmarować ketchupem. Następnie nałożyć pieczarki oraz szynkę. Wierzch posypać startym serem.
7. Krążki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 30 minut.
8. Po upieczeniu polać ketchupem i posypać posiekanym szczypiorkiem.