Rolada szpinakowa to bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska, która doskonale sprawdzi się na domowe imprezy, spotkania z przyjaciółmi czy święta. Serwowana z kremowym serkiem, szynką i suszonymi pomidorami smakuje obłędnie, ponieważ wszystkie te składniki idealnie do siebie pasują. Jeśli chcecie zaskoczyć gości i zaserwować im coś ciekawego, rolada szpinakowa z szynką i suszonymi pomidorami z pewnością oczaruje każde podniebienie.
ROLADA SZPINAKOWA Z SZYNKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI PRZEPIS
Składniki
- 150 g świeżego szpinaku
- 4 jajka (temp. pokojowa)
- 100 g mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Nadzienie
- 300 g serka śmietankowego typu Almette
- 100 g ulubionej szynki pokrojonej w cienkie plasterki
- kilka suszonych pomidorów
Przygotowanie
1. Białka oddzielam od żółtek.
2. Do kielicha blendera przekładam szpinak, dodaję żółtka, cukier i mleko. Całość blenduję do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaję przesianą mąkę i całość mieszam do połączenia składników.
3. Białka ubijam z dodatkiem soli na puszystą pianę. Przekładam do masy szpinakowej i całość delikatnie mieszam łyżką tylko do połączenia.
4. Masę przekładam na blaszkę z piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piekę przez 20 minut. Po upieczeniu odstawiam do przestygnięcia.
5. Ciasto szpinakowe smaruję serkiem, następnie wykładam szynkę i pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Całość zwijam w roladę i owijam w folię aluminiową. Wstawiam do lodówki na godzinę do schłodzenia.
6. Po tym czasie roladę rozwijam z foli i kroję na ok. 2 cm kawałki.