Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Gruszkowa delicja

Gruszkowa delicja

Gruszkowa delicja to propozycja na pyszne ciasto bez pieczenia, które doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i co ważne bardzo łatwe w przygotowaniu.

Przepis na ciasto gruszkowa delicja jest bardzo łatwy i nie wymaga skomplikowanych czynności. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami i gwarantujemy, że ciasto się uda i będzie smakować. Gruszkowa delicja oprócz rewelacyjnego smaku równie pięknie prezentuje się na stole, dlatego, jeśli organizujesz spotkanie rodzinnie i chcesz przygotować coś słodkiego do kawy, gruszkowa delicja sprawdzi się idealnie.

GRUSZKOWA DELICJA PRZEPIS

Składniki

  • 18 herbatników kakaowych
  • 12 okrągłych biszkoptów
  • 2 gruszki
  • 500 ml mleka
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka gruszkowa/agrestowa
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • 400 ml gorącej wody
  • 25 g czekolady mlecznej
  • 25 g czekolady białej

Przygotowanie

  1. 400 ml mleka przelewam do garnka i zagotowuję. W pozostałym rozpuszczam budyń śmietankowy. Do gotującego się mleka wlewam rozpuszczony budyń i intensywnie mieszam do zgęstnienia. Zdejmuję z palnika, dodaję galaretkę cytrynową i dokładnie mieszam do połączenia. Budyń przykrywam folią spożywczą i odstawiam do przestygnięcia.

  2. Formę o wymiarach 20×20 cm wykładam papierem do pieczenia. Na spodzie układam warstwę kakaowych herbatników.

  3. 250 ml śmietanki kremówki ubijam z 1 łyżką cukru pudru. Ciągle miksując, stopniowo dodaję przestygnięty budyń. Gotową masę dzielę na dwie części.

  4. Jedną z nich wykładam na herbatniki, następnie na masie układam kolejną warstwę herbatników kakaowych, a na nich rozprowadzam pozostałą masę. Na wierzchu układam biszkopty okrągłe.

  5. Galaretkę gruszkową/agrestową rozpuszczam w 400 ml gorącej wody i odstawiam do lekkiego stężenia.

  6. Gruszki kroję w kosteczkę. Dodaję do przestygniętej galaretki. Tężejącą galaretkę z gruszką wykładam na ciasto i całość wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia.

  7. Pozostałą śmietankę kremówkę ubijam na puszystą masę z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru wymieszanego z śmietan-fxem.

  8. Krem wykładam na ciasto. Wierzch posypuję startą na tarce białą i mleczną czekoladą.

  9. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki na 2-3 godziny.
Gruszkowa delicja przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 23

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwa × dwa =