Szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Kurczak z ryżem i warzywami sprawdzi się idealnie!
Kurczak z ryżem i warzywami to danie, które z pewnością przypadnie Ci do gustu. Jest niezwykle proste w przygotowaniu, sycące i co najważniejsze smakuje wyśmienicie. Składniki są łatwo dostępne i niedrogie. Kurczak z ryżem i warzywami doskonale sprawdzi się także jako posiłek do pracy. Wystarczy zapakować go do pojemniczka, a przed spożyciem odgrzać np. w mikrofalówce.
KURCZAK Z RYŻEM I WARZYWAMI PRZEPIS
Składniki
- 150 g ryżu
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 opak. mrożonej włoszczyzny w słupkach
Przyprawy
- 1 płaska łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- 3 łyżki słodkiego sosu z chilli
- 4 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem. Usmażyć na odrobinie tłuszczu na rumiano.
2. Na osobną patelnię przełożyć mrożoną włoszczyznę, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
3. Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
4. Na patelnię z kurczakiem przełożyć ugotowany ryż oraz warzywa. Następnie całość doprawić curry, kurkumą, słodką papryką, imbirem, sosem sojowym i słodkim sosem chilli. Wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać.