Rwany chlebek ziołowy to świetna imprezowa przekąska. Jego nazwa wywodzi się od tego, że nie kroimy go na kawałki, a stawiamy w całości na stole i urywamy, wedle uznania. Polecam przygotować podwójną porcję, bo na domową imprezę jeden to za mało, tak szybko się rozchodzi.
Domowy chlebek ziołowy idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, domowe imprezy, a nawet na święta. Smakuje naprawdę wyśmienicie i jestem pewna, że zachwyci każdego swoim smakiem. Zapraszam na przepis!
RWANY CHLEBEK ZIOŁOWY – PRZEPIS
Składniki
- 600 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml ciepłej wody
- 40 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
- 150 g miękkiego masła
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
Wykonanie
- Drożdże kruszymy, mieszamy ze 150 ml wody oraz cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, by zaczęły pracować.
- Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy do niej sól. pozostałą wodę, olej oraz przygotowany zaczyn. Całość mieszamy do połączenia składników i wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.
- W między czasie przygotowujemy masełko ziołowe. Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła oraz sól.
- Wyrośnięte ciasto zagniatamy a następnie rozwałkowujemy na prostokąt. Całą jego powierzchnię smarujemy przygotowanym masełkiem ziołowym. Na koniec prostokąt kroimy na paski o szerokości 5 cm, wzdłuż krótszego boku.
- Pasy zwijamy w harmonijki i układamy w tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w 190 stoniach przez 40-45 minut.