Sałatka brokułowa polana przypadnie do gustu nie tylko fanom tego zielonego warzywa. Ta sałatka nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale także jest przepyszna i zawiera mnóstwo witamin. Wszystkie składniki w tej sałatce idealnie się ze sobą komponują, a scala je kremowy sos czosnkowy. Przygotowanie tej sałatki z brokułem nie zajmuje wiele czasu, dlatego tym bardziej warto ją wypróbować. Doskonale sprawdzi się na różne okazje, jak i bez okazji.
SAŁATKA BROKUŁOWA POLANA PRZEPIS
Składniki
- 1 brokuł
- 10 pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- 1 ogórek świeży
- 3 łyżki płatków migdałów
- szczypiorek
Sos
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Jajka gotuję na twardo i studzę. Obieram z łupin i kroję w ćwiartki.
- Brokuła dzielę na różyczki i wrzucam na osolony wrzątek. Gotuję około 6 minut, odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia.
- Płatki migdałów prażę na suchej patelni do zarumienienia.
- Pomidorki koktajlowe kroję w ćwiartki.
- Ogórka obieram i kroję w kosteczkę.
- Jogurt naturalny łączę z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Na półmisek wykładam ugotowanego brokuła, jajka, ogórka i pomidorki koktajlowe. Całość polewam sosem i posypuję prażonymi migdałami i drobno posiekanym szczypiorkiem.