Awokado jeszcze do niedawna było niedoceniane, a od pewnego czasu zyskało na popularności. Wykorzystywane jest do wielu smacznych dań, sałatek czy przekąsek. Z awokado można również przygotować pastę kanapkową, która będzie idealnym dodatkiem na kanapkę czy do różnych przekąsek.
Moja pasta z awokado w swoim składzie zawiera oczywiście awokado, a poza tym jajka, tuńczyka i cebulkę. Połączenie tych składników ze sobą to idealny pomysł.
Pasta jest naprawdę pyszna i dodatkowo łatwa w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
PASTA Z AWOKADO – PRZEPIS
Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz
- sól
Wykonanie
- Ugotowane jajka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
- Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy za pomocą widelca.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
- Awokado obieramy, usuwamy pestkę, kroimy na mniejsze kawałki i rozgniatamy za pomocą widelca.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy sok z cytryny, sól oraz pieprz. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Serwujemy z dodatkiem świeżego pieczywa.