
Sałatki to dania, które nigdy się nie znudzą. Można je przygotować na niezliczoną ilość sposobów, a ich składniki można dowolnie łączyć i modyfikować. Dziś mam dla was przepis na szybką sałatkę z jajkiem i warzywami, która powstała właśnie ze składników, które akurat miałam w lodówce. Kompozycja okazała się strzałem w dziesiątkę i bardzo posmakowała mojej rodzince. Sałatka z jajkiem i warzywami doskonale sprawdzi się na lekki obiad, kolację czy jako przekąska na domową imprezę. Jeśli szukacie pomysłu na coś szybkiego i smacznego do zjedzenia, sałatka z jajkiem i warzywami sprawdzi się idealnie.
SAŁATKA Z JAJKIEM I WARZYWAMI PRZEPIS
Składniki
- 5 jajek
- 2 marchewki
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 czerwona cebula
- pęczek natki pietruszki
Sos
- 4 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy stołowej
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
- Marchewki ugotować do miękkości i również pokroić w kostkę.
- Cebulę czerwoną także pokroić w kostkę.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Groszek konserwowy odcedzić z zalewy.
- Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać majonez i musztardę. Całość wymieszać, doprawiając solą i pieprzem do smaku.

