Proste i smaczne przepisy!

Sałatki

Surówka z młodej kapusty i jabłka

Surówka z młodej kapusty i jabłka

Chrupiąca, smaczna i prosta surówka z młodej kapusty z dodatkiem jabłka, marchewki, selera naciowego i cebuli. Świetny dodatek do dań obiadowych, nadaje się również do dań z grilla. Przepis na surówkę z młodej kapusty jest bardzo łatwy i szybki, a samo przygotowanie zajmie jedynie kilkanaście minut. Polecam wypróbować!

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY I JABŁKA

Składniki

  • główka młodej kapusty
  • 1 jabłko
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Młodą kapustę oczyść z wierzchnich liści, przekrój na ćwiartki i poszatkuj za pomocą noża lub na mandolinie. Następnie do kapusty dodaj szczyptę soli, wymieszaj i odstaw na 10 minut.

2. Selera naciowego pokrój w paseczki, cebulę w kostkę.

3. Marchew oraz jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

4. Szczypiorek drobno posiekaj.

5. Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem oraz sokiem z cytryny.

6. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Surówka z młodej kapusty i jabłka przepis
Surówka z młodej kapusty i marchewki

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.8 / 5. Oddanych głosów: 4

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

pięć − dwa =