Sernik piernikowy to idealny wypiek na Święta! To nic innego jak połączenie kruchego spodu piernikowego z masą serową. Sernik smakuje naprawdę rewelacyjnie, wręcz rozpływa się w ustach!
Ten pyszny sernik piernikowy jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. Poradzą sobie z nim nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
SERNIK PIERNIKOWY – PRZEPIS
Składniki
Spód
- 200 g ciasteczek owsianych
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 100 g masła
Masa serowa
- 500 g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
- 500 g sera z wiaderka
- 5 jajek rozmiar L
- 2 budynie śmietankowe
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 530 g
- szczypta soli
Polewa czekoladowa
- 100 g czekolady deserowej
- 70 ml śmietanki kremówki
Wykonanie
Spód ciasteczkowo-piernikowy
- Ciasteczka rozdrabniamy na piasek. Dodajemy roztopione masło oraz przyprawę do piernika. Całość mieszamy i przekładamy do blaszki 24×24, wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasteczka dokładnie ugniatamy za pomocą łyżki.
- Ugnieciony spód wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 12 minut, grzanie góra-dół.
Masa serowa
*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Twaróg przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę lub rozdrabniamy go za pomocą blendera.
- Do miski przekładamy zmielony twaróg, ser z wiaderka, mleko skondensowane, żółtka oraz budynie. Całość miksujemy do połączenia składników.
- Białka jajek ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ubite białka dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.
- Masę przelewamy do formy z podpieczonym spodem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 40 minut, kolejno zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy kolejne 40 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Polewa czekoladowa
- Do rondelka wlewamy wodę. Wstawiamy na gaz i podgrzewamy. Do metalowej miski wlewamy śmietankę i połamaną czekoladę. Miskę umieszczamy w rondelku z wodą i mieszamy do momentu, aż czekolada połączy się ze śmietanką.
- Gotową polewę wykładamy na ciasto.