Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Sernik piernikowy

Sernik piernikowy

Sernik piernikowy to idealny wypiek na Święta! To nic innego jak połączenie kruchego spodu piernikowego z masą serową. Sernik smakuje naprawdę rewelacyjnie, wręcz rozpływa się w ustach! 

Ten pyszny sernik piernikowy jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. Poradzą sobie z nim nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

SERNIK PIERNIKOWY – PRZEPIS

Składniki

Spód

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100 g masła

Masa serowa

  • 500 g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
  • 500 g sera z wiaderka
  • 5 jajek rozmiar L
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 530 g
  • szczypta soli


Polewa czekoladowa

  • 100 g czekolady deserowej
  • 70 ml śmietanki kremówki

Wykonanie

Spód ciasteczkowo-piernikowy

  • Ciasteczka rozdrabniamy na piasek. Dodajemy roztopione masło oraz przyprawę do piernika. Całość mieszamy i przekładamy do blaszki 24×24, wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasteczka dokładnie ugniatamy za pomocą łyżki.
  • Ugnieciony spód wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 12 minut, grzanie góra-dół.

Masa serowa

*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  • Białka oddzielamy od żółtek.
  • Twaróg przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę  lub rozdrabniamy go za pomocą blendera.
  • Do miski przekładamy zmielony twaróg, ser z wiaderka, mleko skondensowane, żółtka oraz budynie. Całość miksujemy do połączenia składników.
  • Białka jajek ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ubite białka dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.
  • Masę przelewamy do formy z podpieczonym spodem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 40 minut, kolejno zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy kolejne 40 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Polewa czekoladowa

  • Do rondelka wlewamy wodę. Wstawiamy na gaz i podgrzewamy. Do metalowej miski wlewamy śmietankę i połamaną czekoladę. Miskę umieszczamy w rondelku z wodą i mieszamy do momentu, aż czekolada połączy się ze śmietanką.
  • Gotową polewę wykładamy na ciasto.
Sernik piernikowy przepis
Sernik piernikowy na święta

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

9 − 2 =