Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto ze słonecznikiem

Ciasto ze słonecznikiem

Przepis na ciasto czekoladowe przełożone pyszną masą z chrupiącym słonecznikiem to propozycja idealna na święta i inne wyjątkowe okazje. Ciasto jest niezwykle delikatne, słodkie, ale nie przesłodzone. Słodycz przełamuje warstwa kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki.

Przepis na ciasto ze słonecznikiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Jeśli szukacie pomysłu na ciekawy wypiek, który oczaruje gości i rodzinę, koniecznie wypróbujcie ten przepis na ciasto ze słonecznikiem.

CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 120 mąki pszennej tortowej
  • 140 g drobnego cukru
  • 5 jajek (temp. pokojowa)
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa

  • 150 g ziaren słonecznika
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki zwykłego cukru
  • 2 łyżki żelatyny

Dodatkowo

  • 3-4 łyżki dżemu porzeczkowego
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej

Przygotowanie

BISZKOPT

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio sztywna, zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka, jedno po drugim.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Suche składniki przełożyć do masy jajecznej i całość wymieszać drewnianą łyżką do połączenia.
  • Gotową masę przełożyć do blaszki (24×24 cm) wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut, do suchego patyczka.
  • Biszkopt po upieczeniu i ostudzeniu podzielić na dwa blaty.

MASA

  • Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni z dodatkiem cukru. Następnie odstawić do przestygnięcia.
  • Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlać przestudzoną żelatynę. Gotową masę podzielić na dwie części.
  • Do jednej części masy dodać masę krówkową oraz prażony słonecznik. Wymieszać do połączenia składników.
  • Jeden blat biszkopta posmarować dżemem porzeczkowym i wyłożyć masę ze słonecznikiem. Całość przykryć drugim blatem.
  • Do pozostałej masy dodać cukier puder i wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt.
  • Wierzch ciasta posypać startą na tatce czekoladą.
  • Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, do całkowitego stężenia.
ciasto ze słonecznikiem przepis
ciasto czekoladowe ze słonecznikiem
Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

15 − 13 =