Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto ze słonecznikiem

Ciasto ze słonecznikiem

Przepis na ciasto czekoladowe przełożone pyszną masą z chrupiącym słonecznikiem to propozycja idealna na święta i inne wyjątkowe okazje. Ciasto jest niezwykle delikatne, słodkie, ale nie przesłodzone. Słodycz przełamuje warstwa kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki.

Przepis na ciasto ze słonecznikiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Jeśli szukacie pomysłu na ciekawy wypiek, który oczaruje gości i rodzinę, koniecznie wypróbujcie ten przepis na ciasto ze słonecznikiem.

CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 120 mąki pszennej tortowej
  • 140 g drobnego cukru
  • 5 jajek (temp. pokojowa)
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa

  • 150 g ziaren słonecznika
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki zwykłego cukru
  • 2 łyżki żelatyny

Dodatkowo

  • 3-4 łyżki dżemu porzeczkowego
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej

Przygotowanie

BISZKOPT

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio sztywna, zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka, jedno po drugim.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Suche składniki przełożyć do masy jajecznej i całość wymieszać drewnianą łyżką do połączenia.
  • Gotową masę przełożyć do blaszki (24×24 cm) wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut, do suchego patyczka.
  • Biszkopt po upieczeniu i ostudzeniu podzielić na dwa blaty.

MASA

  • Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni z dodatkiem cukru. Następnie odstawić do przestygnięcia.
  • Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlać przestudzoną żelatynę. Gotową masę podzielić na dwie części.
  • Do jednej części masy dodać masę krówkową oraz prażony słonecznik. Wymieszać do połączenia składników.
  • Jeden blat biszkopta posmarować dżemem porzeczkowym i wyłożyć masę ze słonecznikiem. Całość przykryć drugim blatem.
  • Do pozostałej masy dodać cukier puder i wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt.
  • Wierzch ciasta posypać startą na tatce czekoladą.
  • Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, do całkowitego stężenia.
ciasto ze słonecznikiem przepis
ciasto czekoladowe ze słonecznikiem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 − 11 =