
Delikatny sernik z dodatkiem soczystych brzoskwiń i chrupiącej kruszonki. Ten klasyczny, a zarazem wyjątkowy wypiek łączy w sobie aksamitną masę serową z owocową świeżością, delikatną bezą i złocistą warstwą kruszonki. Całość smakuje i wygląda rewelacyjnie. Ten sernik z brzoskwiniami i kruszonką pięknie prezentuje się na stole i świetnie sprawdzi się na specjalne okazje. Będzie idealnym wyborem na święta, rodzinne przyjęcia czy inne okoliczności. Przepis na sernik z brzoskwiniami jest niesamowicie prosty, a efekt – niezawodnie pyszny!
PRZEPIS NA SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I KRUSZONKĄ
KRUCHE CIASTO
- 320 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 5 żółtek
- 50 g cukru pudru
- 16 g cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA Z BRZOSKWINIAMI
- 4 jajka
- 150 g śmietany kremówki
- 500 g sera z wiaderka
- 500 g twarogu klasycznego w kostce
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 160 g cukru pudru
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
BEZOWA PIANKA
- 5 białek
- 180 g cukru
- szczypta soli
Wykonanie
- Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka oraz zimne, pokrojone w kostkę masło. Całość zagnieść na jednolite ciasto za pomocą robota lub ręcznie. Ciasto podzielić na dwie części w stosunku 2:1. Mniejszą część owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki.
- Blaszkę 20×30 cm wyścielić folią spożywczą i wyłożyć na nią kruche ciasto. Następnie ponakłuwać je widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut.
- Do miski przełożyć twaróg w kostce i zblendować go blenderem lub wcześniej przepuścić przez maszynkę. Dodać do niego ser z wiaderka, jajka, śmietankę, cukier oraz budyń. Całość zmiksować do połączenia składników. Masę serową przelać na podpieczony spód.
- Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę. Następnie jeszcze nieco osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i przełożyć na masę serową.
- Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Przełożyć na brzoskwinie i wyrównać.
- Z zamrażarki wyjąć ciasto i zetrzeć je bezpośrednio do blaszki.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 60 minut.


