Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

Delikatny sernik z dodatkiem soczystych brzoskwiń i chrupiącej kruszonki. Ten klasyczny, a zarazem wyjątkowy wypiek łączy w sobie aksamitną masę serową z owocową świeżością, delikatną bezą i złocistą warstwą kruszonki. Całość smakuje i wygląda rewelacyjnie. Ten sernik z brzoskwiniami i kruszonką pięknie prezentuje się na stole i świetnie sprawdzi się na specjalne okazje. Będzie idealnym wyborem na święta, rodzinne przyjęcia czy inne okoliczności. Przepis na sernik z brzoskwiniami jest niesamowicie prosty, a efekt – niezawodnie pyszny!

PRZEPIS NA SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I KRUSZONKĄ

KRUCHE CIASTO

  • 320 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 50 g cukru pudru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA SEROWA Z BRZOSKWINIAMI

  • 4 jajka
  • 150 g śmietany kremówki
  • 500 g sera z wiaderka
  • 500 g twarogu klasycznego w kostce
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 160 g cukru pudru
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

BEZOWA PIANKA

  • 5 białek
  • 180 g cukru
  • szczypta soli

Wykonanie

  • Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka oraz zimne, pokrojone w kostkę masło. Całość zagnieść na jednolite ciasto za pomocą robota lub ręcznie. Ciasto podzielić na dwie części w stosunku 2:1. Mniejszą część owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki. 

  • Blaszkę 20×30 cm wyścielić folią spożywczą i wyłożyć na nią kruche ciasto. Następnie ponakłuwać je widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut. 

  • Do miski przełożyć twaróg w kostce i zblendować go blenderem lub wcześniej przepuścić przez maszynkę. Dodać do niego ser z wiaderka, jajka, śmietankę, cukier oraz budyń. Całość zmiksować do połączenia składników. Masę serową przelać na podpieczony spód. 

  • Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę. Następnie jeszcze nieco osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i przełożyć na masę serową. 

  • Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Przełożyć na brzoskwinie i wyrównać. 

  • Z zamrażarki wyjąć ciasto i zetrzeć je bezpośrednio do blaszki. 

  • Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 60 minut. 
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką przepis
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 579

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiem + 15 =