Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Słodka zachcianka

Słodka zachcianka

Słodka zachcianka to pyszne ciasto bez pieczenia, które przygotujecie w kilka chwil. Pięknie wygląda i obłędnie smakuje. Doskonała propozycja kiedy najdzie nas ochota na słodkie, lub gdy spodziewamy się gości i chcemy ich poczęstować czymś wyjątkowym.

Przepis na ciasto słodka zachcianka nie jest skomplikowany ani czasochłonny. Ponadto ciasto jest bez pieczenia, więc sprawdzi się idealnie w gorące dni. Słodka zachcianka składa się z krakersów, przełożonymi masą budyniową, masą śmietankową, kajmakiem oraz dżemem porzeczkowym. Wierzch ciasta zdobią podprażone na patelni płatki migdałów. Wszystkie warstwy ciasta świetnie do siebie pasują tworząc przepyszny deser, który jest lekki i orzeźwiający.

SŁODKA ZACHCIANKA PRZEPIS

Składniki

Warstwa budyniowa

  • 40 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 0,5 l mleka
  • 50 g wiórek kokosowych

Warstwa śmietankowa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka poziomkowa
  • 150 ml gorącej wody

Dodatkowo

  • 2/3 słoika dżemu porzeczkowego
  • 2/3 puszki masy kajmakowej
  • ok. 60 krakersów
  • płatki migdałowe

Przygotowanie

1. Do rondelka wlać 300 ml mleka, dodać cukier, wymieszać i zagotować.

2. Do pozostałego mleka dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Mieszankę wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszać do uzyskania gęstej masy.

3. Rondelek przykryć folią spożywczą tak by dotykała całej powierzchni budyniu. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

4. W międzyczasie galaretkę o smaku poziomkowym rozpuścić w 150 ml gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.

5. Płatki migdałowe lekko podprażyć na suchej patelni.

6. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie ciągle ucierając stopniowo dodawać budyń. Pod koniec wsypać wiórki kokosowe.

7. Formę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć masę budyniową i przykryć ją kolejną warstwą krakersów.

8. Krakersy posmarować masą kajmakową i przełożyć kolejną warstwą krakersów.

9. Następnie krakersy posmarować dżemem porzeczkowym.

10. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę. Pod koniec wlać przestygniętą galaretkę poziomkową.

11. Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Wierzch ciasta posypać wcześniej uprażonymi płatkami migdałowymi.

12. Całość wstawić do lodówki na całą noc do całkowitego stężenia.

ciasto słodka zachcianka


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1.5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

cztery + szesnaście =