Zapiekanka gospodyni to smaczne i kolorowe danie, które smakuje obłędnie. Przepis jest sprawdzony i wychwalony przez moich domowników, więc śmiało polecam dalej, niech idzie w świat.
Przepis na zapiekankę gospodyni jest bardzo prosty a sama zapiekanka łatwa do zrobienia. Dodatkowo łatwo się ją odgrzewa, dzięki czemu można ją przygotować w większej ilości na kilka dni. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, jestem pewna, że Wam posmakuje.
ZAPIEKANKA GOSPODYNI – PRZEPIS
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 papryka czerwona
- 200 g makaronu
- 10 ogórków konserwowych
- 1 cebula
- 160 g żółtego sera
- 3 łyżeczki ketchupu
- sól
- pieprz
- papryka słodka
Wykonanie
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Podsmażamy przez kilka minut.
- Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Przekładamy na patelnię z cebulą i podsmażamy do momentu, aż mięso się zacznie rumienić. Następnie dodajemy ketchup.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Paprykę oraz ogórki kroimy w kosteczkę. Ser żółty ścieramy na tarce.
- Na dnie naczynia żaroodpornego układamy makaron, następnie mięso, paprykę ogórki oraz żółty ser.
- Całość pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.