Pałki z kurczaka pieczone w piekarniku to propozycja na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Słodko-słona marynata dodaje mięsu wyrazistego smaku i aromatu.
Przepis na słodko-słone pałki z kurczaka jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Ważnym elementem tego dania jest odpowiednio skomponowana marynata, czyli mieszanka przypraw, która nadaje potrawie wyjątkowości. Jeśli szukacie pomysłu na szybki i smaczny obiad, słodko-słone pałki z kurczaka zapiekane w piekarniku powinny znaleźć się w waszym menu.
Polecamy również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na kurczaka zapiekanego na ryżu, który robi się praktycznie sam!
SŁODKO-SŁONE PAŁKI Z KURCZAKA PRZEPIS
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki płynnego miodu
- 4 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki tartego imbiru
- szczypta pieprzu
Przygotowanie
- Pałki z kurczaka obieram ze skóry i myję. Możecie oczywiście zostawić ze skórą, jeśli w takiej wersji bardziej lubicie.
- Miód łączę z sosem sojowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, imbirem i szczyptą pieprzu.
- Do pojemnika przekładam pałki, zalewam przygotowaną marynatą, wcieram w mięso. Całość przykrywam i wstawiam do lodówki na 1 godzinę.
- Zamarynowane pałki z kurczaka przekładam do naczynia żaroodpornego i zalewam je resztkami marynaty, które zostały w pojemniku.
- Naczynie z zawartością wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę bez przykrycia przez 1 godzinę, grzanie góra-dół.
- Gotowe danie dekoruję świeżą pietruszką.