Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Słodko-słone pałki z kurczaka

Pałki z kurczaka pieczone w piekarniku to propozycja na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Słodko-słona marynata dodaje mięsu wyrazistego smaku i aromatu.

Słodko-słone pałki z kurczaka

Przepis na słodko-słone pałki z kurczaka jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Ważnym elementem tego dania jest odpowiednio skomponowana marynata, czyli mieszanka przypraw, która nadaje potrawie wyjątkowości. Jeśli szukacie pomysłu na szybki i smaczny obiad, słodko-słone pałki z kurczaka zapiekane w piekarniku powinny znaleźć się w waszym menu.

Polecamy również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na kurczaka zapiekanego na ryżu, który robi się praktycznie sam!

SŁODKO-SŁONE PAŁKI Z KURCZAKA PRZEPIS

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki tartego imbiru
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

  1. Pałki z kurczaka obieram ze skóry i myję. Możecie oczywiście zostawić ze skórą, jeśli w takiej wersji bardziej lubicie.

  2. Miód łączę z sosem sojowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, imbirem i szczyptą pieprzu.

  3. Do pojemnika przekładam pałki, zalewam przygotowaną marynatą, wcieram w mięso. Całość przykrywam i wstawiam do lodówki na 1 godzinę.

  4. Zamarynowane pałki z kurczaka przekładam do naczynia żaroodpornego i zalewam je resztkami marynaty, które zostały w pojemniku.

  5. Naczynie z zawartością wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę bez przykrycia przez 1 godzinę, grzanie góra-dół.

  6. Gotowe danie dekoruję świeżą pietruszką.
Słodko-słone pałki z kurczaka przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 21

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 + czternaście =