Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Dorsz w sosie koperkowym

Dorsz w sosie koperkowym to idealny pomysł na danie, które łączy w sosie delikatność i bogactwo smaków. To doskonała propozycja na uroczystą kolację, jak i codzienny obiad. Dorsz dzięki swojej jędrnej strukturze fajnie się łączy z delikatnym sosem koperkowym. To połączenie z pewnością zadowoli każdego miłośnika ryb i nie tylko. 

Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i zajmuje naprawdę mało czasu. Ryba nie potrzebuje długiej obróbki termicznej, dzięki temu jest soczysta i delikatna. Idealnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami i surówką. Zapraszam na przepis!

DORSZ W SOSIE KOPERKOWYM – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z dorsza
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki do sosu + mąka do obtoczenia ryby
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  1. Filety z dorsza pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem z obu stron.

  2. Każdy kawałek obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, podsmażyć kawałki ryby z obu stron.

  3. Na osobnej patelni, na odrobinie masła podsmażyć cebulę, pokrojoną w kosteczkę, oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Kolejno wlać śmietankę wymieszaną z mlekiem oraz łyżeczką mąki, energicznie mieszać do zgęstnienia sosu. Dodać posiekany koperek, szczyptę soli oraz pieprzu. 

  4. Kawałki dorsza przełożyć do sosu i podgrzewać razem kilka minut.  

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwanaście − pięć =