Zapraszam na prosty przepis na szybkie ciasto czekoladowe, które sprawdzi się na wiele okazji. Można je upiec na święta, urodziny, imieniny, lub na co dzień do popołudniowej kawy czy herbaty, kiedy najdzie nas ochota na słodkie. Ciasto czekoladowe jest bardzo smaczne, puszyste, wilgotne i ładnie pachnie. Wygląda apetycznie i jest ekspresowe w wykonaniu! Składniki do jego przygotowania każdy znajdzie w swojej kuchni. Polecam!
SZYBKIE CIASTO CZEKOLADOWE PRZEPIS
Składniki
Ciasto
- 350 g mąki pszennej
- 160 g cukru
- 2 jajka
- 250 ml wody gazowanej
- 125 ml oleju
- 4 łyżki dżemu porzeczkowego
- 2 łyzki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier
- 10 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Polewa czekoladowa
- 50 g masła
- 50 g cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- 3 czubate łyżki kakao
Sposób przygotowania
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodać jajka, wodę gazowaną, olej, cukier i dżem porzeczkowy. Całość krótko wymieszać tylko do połączenia.
2. Masę przełożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec około 60 minut, do suchego patyczka.
3. Upieczone ciasto wyjąć z formy i odstawić do przestygnięcia.
4. Cukier puder przesiać do miseczki i wymieszać z sokiem z cytryny. Polać ciasto i na chwilę wstawić do lodówki.
5. Masło roztopić w kąpieli wodnej. Następnie wlać mleko i dodać przesiane kakao. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewą udekorować ciasto.