Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Domowe ciasteczka z marmoladą

Domowe ciasteczka z marmoladą

Dziś mam dla Was przepis na pyszne domowe ciasteczka z marmoladą, które robiła moja babcia, później mama, a teraz ja. Ciastka są bardzo łatwe w przygotowaniu, nie wymagają chłodzenia w lodówce przed pieczeniem, są kruchutkie, maślane i co najważniejsze szybko znikają z talerza. Doskonale sprawdzą się jako słodka przekąska do filiżanki kawy, lub do pracy czy szkoły. Smakuję wyśmienicie, a dodatkowo zaspokoją apetyt na słodkie.

DOMOWE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ PRZEPIS

Składniki

  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 kostki masła (temp. pokojowa)
  • 1 żółtko
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • kilka łyżek marmolady

Przygotowanie

1. Masło przełóż do miski, dodaj cukier puder i szczyptę soli. Zmiksuj do uzyskania jasnej i puszystej masy.

2. Następnie dodaj cukier wanilinowy i żółtko. Ponownie zmiksuj do połączenia składników.

3. Kolejno dodaj mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i ponownie całość wymieszaj do połączenia.

4. Z powstałego ciasta uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszcz i na środku zrób wgłębienie, do którego nałóż odrobinę marmolady.

5. Ciasteczka przełóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 13-15 minut do zarumienienia.

6. Po upieczeniu i ostudzeniu, posyp cukrem pudrem.

szybkie domowe ciasteczka
proste ciasta z marmoladą

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1.5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 × pięć =