Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Szybkie ciasto z kiwi

Szybkie ciasto z kiwi

Lekkie, smaczne i szybkie ciasto z kiwi. Idealne na deser do kawki, czy poczęstunek dla gości. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Z pewnością wszystkie z nich posiadacie w swojej kuchni. 

Aby ciasto wyszło idealnie puszyste, ważne, by wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej. Do przygotowania ciasta możecie użyć dowolnych, ulubionych owoców, ja wybrałam kiwi. 

PRZEPIS NA SZYBKIE CIASTO Z KIWI

Składniki

  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 250 ml mleka
  • 250 ml oleju
  • 5 kiwi
  • cukier puder

Wykonanie

  1. Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Następnie wbijamy je do misy miksera, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i całość ucieramy przez 10 minut na wysokich obrotach miksera. 
  2. Zmniejszamy obroty miksera i naprzemiennie wlewamy olej oraz mleko w temperaturze pokojowej. Miksujemy do połączenia.
  3. Pod koniec dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Delikatnie miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników.
  4. Masę przekładamy na blachę 24×35, wyłożoną papierem do pieczenia. 
  5. Obrane kiwi kroimy w plastry, wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 45 minut, do suchego patyczka. Przestygnięte ciasto dekorujemy cukrem pudrem. 
Szybkie ciasto z kiwi przepis
Przepis na szybkie ciasto z kiwi

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzynaście − 9 =