Lekkie, smaczne i szybkie ciasto z kiwi. Idealne na deser do kawki, czy poczęstunek dla gości. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Z pewnością wszystkie z nich posiadacie w swojej kuchni.
Aby ciasto wyszło idealnie puszyste, ważne, by wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej. Do przygotowania ciasta możecie użyć dowolnych, ulubionych owoców, ja wybrałam kiwi.
PRZEPIS NA SZYBKIE CIASTO Z KIWI
Składniki
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 250 ml mleka
- 250 ml oleju
- 5 kiwi
- cukier puder
Wykonanie
- Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Następnie wbijamy je do misy miksera, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i całość ucieramy przez 10 minut na wysokich obrotach miksera.
- Zmniejszamy obroty miksera i naprzemiennie wlewamy olej oraz mleko w temperaturze pokojowej. Miksujemy do połączenia.
- Pod koniec dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Delikatnie miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników.
- Masę przekładamy na blachę 24×35, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Obrane kiwi kroimy w plastry, wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 45 minut, do suchego patyczka. Przestygnięte ciasto dekorujemy cukrem pudrem.