Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Wiśniowe ciasto Filadelfia

Wiśniowe ciasto Filadelfia

Wiśniowe ciasto Filadelfia to prawdziwy raj dla podniebienia. Składa się z puszystego biszkopta kakaowego, masy na bazie śmietanki kremówki i twarogu oraz galaretki z wiśniami. Ciasto jest niesamowicie delikatne i lekkie, wręcz rozpływa się w ustach. 

To pyszne ciasto z wiśniami można przygotować o każdej porze roku. Wystarczy zakupić drylowane wiśnie w syropie i można brać się za pieczenia. Ciasto wiśniowe idealnie sprawdzi się na święta, domowe imprezy czy spotkania rodzinne. Jest naprawdę pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Zapraszam na przepis!

WIŚNIOWE CIASTO FILADELFIA – PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka rozmiar L
  • 70 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Masa serowa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g sera z wiaderka
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 80 ml wody

Galaretka z wiśniami

  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 słoik wiśni drylowanych w syropie (720 g)

Wykonanie

Biszkopt

  • Białka jajek ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle miksując na wysokich obrotach stopniowo dodawać cukier, miksować do uzyskania szklistej masy. Kolejno zmniejszyć obroty i dodawać żółtka, jedno po drugim. Miksować do połączenia składników. 
  • Mąkę wymieszać z kakao, mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Całość przesypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Pod koniec dodać olej. 
  • Masę przełożyć do blaszki 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 30 minut, do suchego patyczka. 

Masa serowa

  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestygnięcia. 
  • Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać ser.
  • Cienkim strumieniem wlewać żelatynę do masy, mieszając rózgą kuchenną. 
  • Masę wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki. 

Galaretka

  • Do rondelka wlać sok z wiśni, dodać wody, tak by łącznie otrzymać 500 ml płynu. Zagotować. Wsypać galaretkę wiśniową, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. 
  • Dodać wiśnie i pozostawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto.
  • Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 
Wiśniowe ciasto Filadelfia przepis
Ciasto wiśniowe

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

11 + pięć =