Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery Przekąski

Wafle czekoladowe

Wafle czekoladowe

Wafle czekoladowe to super pomysł na szybki i smaczny deser, szczególnie dla najmłodszych.

Przepis na domowe wafle z czekoladą jest niesamowicie prosty w przygotowaniu a wafelki przepyszne! Idealnie sprawdzą się na każdą okazję, jako słodka przekąska, czy deser do kawy. Zapraszam na przepis!

WAFLE CZEKOLADOWE – PRZEPIS

Składniki

  • 200 g masła
  • 320 g mleka w proszku
  • 125 g cukru
  • 1 opakowanie wafli (5 sztuk)
  • 4 łyżki kakao
  • 150 ml mleka


Polewa:

  • 100 g czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • prażone migdały do dekoracji

Wykonanie

  • Mleko przelać do rondelka, dodać masło, cukier oraz kakao. Całość podgrzewać i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na kilkanaście minut do lekkiego przestygnięcia.
  • Do letniej (niezimnej) masy partiami dodawać mleko w proszku, miksując na małych obrotach miksera.
  • Andruta rozłożyć na papierze, posmarować porcją przygotowanej masy i przykryć drugim. Postępować tak do wyczerpania składników.
  • Wafla zawinąć w papier, obciążyć i odłożyć w chłodne miejsce.
  • Polewa: Śmietankę kremówkę połączyć z połamaną czekoladą w kąpieli wodnej. Gotową polewę wyłożyć na wafla i udekorować prażonymi migdałami.
Wafle czekoladowe przepis
Przepis na wafle czekoladowe

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiemnaście − dwa =