Zapiekanki obiadowe to idealne danie o każdej porze roku. Mogą być przygotowane z różnymi składnikami, często resztkami, które zalegają nam w lodówce. Dzisiaj mam dla Was przepis na zapiekankę pieczarkową.
Zapiekanka składa się z podsmażonych pieczarek, ziemniaków, kurczaka oraz kilku innych smacznych dodatków. Wszystko razem zapieczone daje smaczne, aromatyczne, jednogarnkowe danie idealne na rodzinny obiad lub kolację. Jeśli szukacie pomysłu na smaczne, pożywne i proste w przygotowaniu danie obiadowe, to zapiekanka pieczarkowa sprawdzi się doskonale.
ZAPIEKANKA GRZYBOWA – PRZEPIS
Składniki
- 300 g pieczarek
- 400 g fileta z kurczaka
- 6 ziemniaków
- 200 g żółtego sera
- 3 jajka
- 1 cebula
- 50 ml śmietany 18%
- przyprawa do kurczaka
- papryka słodka
- szczypta chilli
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będą al dente.
2. Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, papryką słodką, szczyptą chilli, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na odrobinie tłuszczu na złoty kolor.
3. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na odrobinie masła. Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki (2 pieczarki zostawiamy do dekoracji).
4. Naczynie żaroodporne delikatnie natłuszczamy i na spód wykładamy pokrojone w plasterki ziemniaki.
5. Na ziemniaki wykładamy kurczaka, a następnie pieczarki z cebulką.
6. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy do nich śmietanę, sól oraz pieprz. Mieszamy do połączenia i rozprowadzamy po zapiekance.
7. Wierzch posypujemy startym na tarce serem żółtym. Na serze układamy kilka plasterków pieczarek.
8. Zapiekankę wstawiamy do piekarnia nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.