Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Zapiekanka obiadowa po chińsku

Zapiekanka obiadowa po chińsku przepis

Zapiekanka obiadowa po chińsku to świetny pomysł na szybki obiad z piekarnika. Przepis na zapiekankę jest bardzo prosty a sama zapiekanka smaczna i sycąca.

Taka zapiekanka po chińsku jest nie tylko pyszna, ale i łatwa do odgrzania, dlatego można przygotować większą porcję na kilka dni. Jeśli lubicie szybkie dania z piekarnika, ten przepis będzie dla Was idealny.

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 zupka chińska
  • 1 mały por
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 150 g tartej mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Wykonanie

  1. Zupkę chińską pokruszyć, dodać przyprawy i zalać wrzątkiem, tak, by makaron był w całości przykryty. Przykryć i odstawić do napęcznienia. 

  2. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić przyprawą gyros, słodką papryką, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, przełożyć przyprawionego kurczaka i podsmażyć. 

  3. Ogórki konserwowe oraz paprykę pokroić w kostkę. Pora pokroić w półkrążki, kukurydzę odsączyć z zalewy. 

  4. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.

  5. Makaron z zupki chińskiej odcedzić na sitku, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na nim ułożyć pora, kurczaka, sos, ogórki, kukurydzę i paprykę. Całość posypać tartą mozzarellą. 

  6. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 25 minut. 
Przepis na zapiekankę obiadową po chińsku
Zapiekanka obiadowa po chińsku

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 × dwa =