Proste i smaczne przepisy!

Wypieki

Chleb pieczony w naczyniu

Chleb pieczony w naczyniu

Szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny chleb pieczony w naczyniu. Mięciutki w środku z mocno chrupiącą skórką.

Chleb z naczynia jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Świetnie smakuje jeszcze ciepły z dodatkiem masełka i świeżych warzyw. Dużo lepszy niż ten kupowany w sklepie. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto. Miłego pieczenia!

CHLEB PIECZONY W NACZYNIU – PRZEPIS

Składniki

  • 800 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 600 ml wody
  • 14 g drożdży instant

Wykonanie

  • Do miski wlewamy letnią (nie zimną) wodę, wsypujemy drożdże oraz cukier. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
  • Po upływie czasu wsypujemy przesianą mąkę oraz sól. Mieszamy, by składniki się połączyły i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy z niego bochenek i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
  • Chleb wstawiamy do zimnego piekarnika, który nagrzewamy do 190 stopni. Od momentu nagrzania pieczemy 35 minut pod przykryciem, a następnie 35 minut bez przykrycia.
Chleb pieczony w naczyniu przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 6

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewiętnaście − 17 =