Proste i smaczne przepisy!

Sałatki

Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki

Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki

Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki to bardzo smaczna propozycja na wiosenną surówkę do obiadu. Warto ją przygotować w czasie, kiedy w naszym kraju mamy sezon na młodą kapustę. Oczywiście możemy surówkę przygotować z dodatkiem zwykłej białej kapusty, ale z dodatkiem młodej surówka jest nieco bardziej delikatna i moim zdaniem najlepsza!

Przepis na  surówkę z młodej kapusty jest niesamowicie prosty a sama surówka ekspresowa w przygotowaniu. Idealnie nada się jako dodatek do obiadu. Będzie także świetnym dodatkiem do dań i przekąsek z grilla. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z MŁODEJ KAPUSTY I RZODKIEWKI

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • pęczek rzodkiewki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Młodą kapustę pozbawiamy liści. Główkę przekrawamy na połówki lub ćwiartki i drobno siekamy za pomocą noża, lub na mandolinie. 
  • Marchewkę, rzodkiewkę i jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
  • Szczypiorek drobno siekamy.
  • Do miseczki przekładamy jogurt naturalny, dodajemy majonez, sok z cytryny, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli oraz pieprzu. 
  • Przygotowane składniki przekładamy do miski, dodajemy przygotowany sos, mieszamy. Całość odstawiamy na 10-15 minut by smaki sie przegryzły. 
Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki
Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki
Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzynaście + 9 =