Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto Cyganka

Ciasto Cyganka

Ciasto cyganka to kolejny smaczny deser, który musicie wypróbować! Jest bardzo lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach.

Przygotowane na kakaowym biszkopcie przełożone delikatnym kremem na bazie śmietanki kremówki, wzbogacone o kakaowe herbatniki i nutką dżemu porzeczkowego. Brzmi ciekawie prawda? A jak smakuje! Zapraszam na przepis! Ciasto cyganka idealnie sprawdzi się na każdą okazję!

CIASTO CYGANKA – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 120 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 30 g kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


MASA

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g mascarpone o smaku karmelowym
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix


DODATKOWO

  • 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
  • 1 opakowanie herbatników kakaowych


POLEWA

  • 100 g czekolady deserowej
  • 60 ml śmietanki kremówki

Wykonanie

  • Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka przekładamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach z dodatkiem szczypty soli na puszystą masę. Ciągle ubijając, stopnmiowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia skłaników.
  • Mąkę przesiewamy, mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesypujemy do miski z masą jajeczną i delikatnie mieszamy. Blaszkę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy na niej masę jajeczną. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, grzanie góra-dół. Przestygnięty biszkopt dzielimy na dwa blaty.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę przelewamy do miski, dodajemy serek mascarpone oraz wymieszamy z cukrem pudrem śmietan-fix. Całość ubijamy na wysokich obrotach na puszystą masę. 
  • Na biszkopt przekładamy połowę przygotowanej masy, następnie układamy warstwę ciemnych herbatników. 
  • Herbatniki smarujemy dżemem porzeczkowym, a na nim rozprowadzamy pozostałą masę śmietankową. Na wierzch wykładamy drugą część biszkopta. 
  • Śmietankę z czekoladą łączmy w kąpieli wodnej. Przestygniętą polewę rozprowadzamy na cieście. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto Cyganka
Ciasto Cyganka

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

czternaście − trzy =