Ciasto z rabarbarem i bezą to proste i efektowne ciasto, które warto przygotować w sezonie na rabarbar. Kruche ciasto, słodka masa budyniowa i lekko kwaśny rabarbar w połączeniu z bezą doskonale się uzupełniają i całość smakuje naprawdę obłędnie.
Ciasto z rabarbarem i bezą można przygotować na różne okazje jak i bez okazji. Niezależnie czy spodziewamy się gości, czy mamy ochotę na coś słodkiego do popołudniowej filiżanki kawy, taki pyszny kawałek ciasta z rabarbarem i bezą będzie idealnym dodatkiem.
CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ PRZEPIS
Składniki
Ciasto kruche
- 4 żółtka
- 120 g zimnego masła
- 160 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 opak. cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa budyniowa
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 750 ml mleka
- 3 łyżki cukru
Beza
- 4 białka
- 100 g cukru
- 1 kisiel o smaku poziomkowym
- szczypta soli
Dodatkowo
- 5 łodyżek rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
1. Na stolnicę wysypać mąkę i zrobić w niej wgłębienie. Następnie we wgłębienie wlać żółtka, dodać cukier, cukier wanilinowy, pokrojone w kostkę masło i proszek do pieczenia. Połączyć składniki i wyrobić kruche ciasto.
2. Powstałe ciasto podzielić w stosunku 2:1. Obie części owinąć folią spożywczą. Większą część wstawić do lodówki na 30 minut (będzie to spód ciasta), mniejszą wstawić do zamrażarki (będzie z niej kruszonka).
3. Po upływie czasu wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim formę (24×24 cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto podziurkować widelcem i ponownie wstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut, grzanie góra-dół.
4. Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Zasypać cukrem i odstawić na 10 minut.
5. 500 ml mleka zagotować z 3 łyżkami cukru. W pozostałym mleku rozpuścić budynie. Do gotującego się mleka przelać rozpuszczone budynie i całość energicznie mieszać do uzyskania gęstej masy.
6. Na kruchy podpieczony spód wyłożyć rabarbar. Na nim rozprowadzić ciepły budyń.
7. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier. Pod koniec ubijania, kiedy masa będzie już sztywna i szklista, wsypać kisiel i całość wymieszać do połączenia składników. Masę wyłożyć na ciasto.
8. Z zamrażarki wyciągnąć ciasto i zetrzeć je na tarce. Posypać nim wierzch. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut.
9. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.