Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto z rabarbarem i bezą

Ciasto z rabarbarem i bezą

Ciasto z rabarbarem i bezą to proste i efektowne ciasto, które warto przygotować w sezonie na rabarbar. Kruche ciasto, słodka masa budyniowa i lekko kwaśny rabarbar w połączeniu z bezą doskonale się uzupełniają i całość smakuje naprawdę obłędnie.

Ciasto z rabarbarem i bezą można przygotować na różne okazje jak i bez okazji. Niezależnie czy spodziewamy się gości, czy mamy ochotę na coś słodkiego do popołudniowej filiżanki kawy, taki pyszny kawałek ciasta z rabarbarem i bezą będzie idealnym dodatkiem.

CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ PRZEPIS

Składniki

Ciasto kruche

  • 4 żółtka
  • 120 g zimnego masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa budyniowa

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki cukru

Beza

  • 4 białka
  • 100 g cukru
  • 1 kisiel o smaku poziomkowym
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 5 łodyżek rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

1. Na stolnicę wysypać mąkę i zrobić w niej wgłębienie. Następnie we wgłębienie wlać żółtka, dodać cukier, cukier wanilinowy, pokrojone w kostkę masło i proszek do pieczenia. Połączyć składniki i wyrobić kruche ciasto.

2. Powstałe ciasto podzielić w stosunku 2:1. Obie części owinąć folią spożywczą. Większą część wstawić do lodówki na 30 minut (będzie to spód ciasta), mniejszą wstawić do zamrażarki (będzie z niej kruszonka).

3. Po upływie czasu wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim formę (24×24 cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto podziurkować widelcem i ponownie wstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut, grzanie góra-dół.

4. Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Zasypać cukrem i odstawić na 10 minut.

5. 500 ml mleka zagotować z 3 łyżkami cukru. W pozostałym mleku rozpuścić budynie. Do gotującego się mleka przelać rozpuszczone budynie i całość energicznie mieszać do uzyskania gęstej masy.

6. Na kruchy podpieczony spód wyłożyć rabarbar. Na nim rozprowadzić ciepły budyń.

7. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier. Pod koniec ubijania, kiedy masa będzie już sztywna i szklista, wsypać kisiel i całość wymieszać do połączenia składników. Masę wyłożyć na ciasto.

8. Z zamrażarki wyciągnąć ciasto i zetrzeć je na tarce. Posypać nim wierzch. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut.

9. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

Ciasto z rabarbarem i bezą przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 5

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

18 − trzynaście =