Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto luksusowe

Ciasto luksusowe

Ciasto luksusowe to połączenie samych pyszności – puszystego biszkoptu, masy czekoladowej i masy śmietankowej. Do tego dżem porzeczkowy dla przełamania słodkości oraz mleczna i biała czekolada na dopełnienie smaku.

Samo przygotowanie tego cudownego ciasta jest szybkie i proste. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem i gwarantuję, że wypiek uda się każdemu. Ciasto luksusowe pięknie się prezentuje i obłędnie smakuje. Idealnie sprawdzi się na specjalne okazje jak również na co dzień do popołudniowej kawy czy herbaty.

CIASTO LUKSUSOWE – PRZEPIS

Składniki

Biszkopt kakaowy

  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 40 g kakao
  • szczypta soli

Masa czekoladowa

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g sera mascarpone
  • 2 łyżki Nutelli lub innego kremu czekoladowego
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru

Masa śmietanowa

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

Pozostałe składniki

  • ½ tabliczki czekolady mlecznej
  • ½ tabliczki czekolady białej
  • ½ słoika dżemu porzeczkowego
  • ok. 15 herbatników maślanych
  • ok. 15 herbatników kakaowych

Przygotowanie

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Nadal ubijając, stopniowo dodawać cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, jedno po drugim. Następnie do masy dodać mąkę i kakao. Całość wymieszać do połączenia przy użyciu szpatułki.
  • Masę przełożyć do formy (24×24) i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.

  • Do miski przełożyć mascarpone, wlać śmietankę kremówkę, dodać krem czekoladowy, kawę i cukier puder. Całość miksować na wysokich obrotach. Pod koniec dodać śmietan-fix.
  • Przygotowaną masę wyłożyć na biszkopt. Na masie ułożyć warstwę herbatników kakaowych, które następnie należy posmarować dżemem porzeczkowym.
  • Na dżem wyłożyć warstwę herbatników maślanych.

  • Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wyłożyć na ciasto.
  • Wierzch ciasta udekorować startą na tarce białą oraz mleczną czekoladą.
  • Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia najlepiej na całą noc.
luksusowe ciasto

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

czternaście − jeden =