Proste i smaczne przepisy!

Przekąski

Idealne ciasto na gofry

idealne ciasto na gofry

Gofry to ulubiona przekąska wielu osób. Można je szybko zrobić samemu, wystarczy tylko mieć dobrą gofrownicę i kilka prostych składników, które napewno każdy znajdzie w swojej kuchni.

Ciasto na gofry nie jest trudne w przygotowaniu, ale odpowiednie proporcje składników decydują o tym, czy nasze gofry wyjdą miękkie i jednocześnie chrupiące. Jak zrobić idealne ciasto na gofry? Zapraszam do wypróbowania naszego przepisu!

CIASTO NA GOFRY – PRZEPIS

Składniki

  • mąka pszenna – 300 g
  • jajka – 3 sztuki
  • mleko – 380 ml
  • olej – 80 ml
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • cukier – 1 łyżeczka
  • szczypta soli

Z podanych składników otrzymamy 6 gofrów.

Przygotowanie

1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Ubite białka odstawiamy na bok.

2. Mąkę przesianą przez sito mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie wlewamy olej, mleko i żółtka. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników przy pomocy miksera lub rózgi kuchennej.

3. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką,

3. Gofrownicę nagrzewamy i delikatnie natłuszczamy. Chochlą nakładamy porcję ciasta i smażymy przez około 10 minut.

4. Gotowe gofry studzimy na kratce by zostały chrupiące.

5. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

przepis na ciasto na gofry


Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.