Proste i smaczne przepisy!

Przekąski

Mini pizze

Mini pizze

Łatwe i bardzo smaczne mini pizze, które doskonale sprawdzą się na imprezę lub kolację na ciepło. Puszyste i chrupiące ciasto na pizze oraz pyszne dodatki w postaci szynki parmeńskiej, gruszki, sera pleśniowego i orzechów włoskich. Nietuzinkowe połączenie, które oczaruje każde podniebienie! Jeśli uwielbiacie pizzę w każdej postaci, koniecznie wypróbujcie mojej propozycji. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni

MINI PIZZE PRZEPIS

Składniki / 8 sztuk

Ciasto

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 7 g drożdży instant
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo

  • kilka łyżek ketchupu
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 1 gruszka
  • ok. 50 g sera pleśniowego
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie

1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto za pomocą miksera lub ręczenie. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na 1 h do wyrośnięcia.

2. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielić na 8 części.

3. Z każdego kawałka uformować kulkę, a następnie placek.

4. Przygotowane placki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i całość przykryć ściereczką na ok. 15 minut.

5. Po upływie czasu, każdy kawałek ciasta posmarować ketchupem i wyłożyć pozostałe dodatki: szynkę parmeńską, ser pleśniowy, gruszkę i posiekane orzechy.

6. Tak przygotowane mini pizzerinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec przez 15 minut, funkcja grzania góra-dół.

przepis na mini pizze
mini pizze przepis
Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 × 5 =