Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto „niebo w gębie”

Ciasto "niebo w gębie"

Ciasto jak sama nazwa wskazuje „niebo w gębie” to prawdziwa uczta dla podniebienia. Mimo że składa się z kilku warstw jest naprawdę proste w przygotowaniu i doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy czy herbaty podawanej podczas spotkań z rodziną lub przyjaciółmi. Ciasto „niebo w gębie” jest delikatne w smaku, ładnie wygląda i zawsze szybko znika ze stołu. Jeśli szukacie pomysłu na uniwersalne ciasto, które sprawdzi się w każdej sytuacji i nie jest skomplikowane w przygotowaniu, polecam wypróbować ten przepis!

CIASTO „NIEBO W GĘBIE” PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • mąka pszenna – 140 g
  • jajka – 4 szt.
  • cukier – 140 g

Warstwa z migdałami

  • masa krówkowa – 1 puszka
  • płatki migdałowe – 150 g

Warstwa śmietankowa

  • śmietanka kremówka 30% – 500 ml
  • serek mascarpone – 250 g
  • cukier puder – 3 łyżki
  • żelatyna – 2 łyżeczki
  • gorąca woda – 60 ml

Warstwa czekoladowa

  • śmietanka kremówka 30% – 330 ml
  • krem czekoladowy – 4 łyżki (np. Nutella)
  • śmietan-fix – 1 opakowanie

Poncz

  • torebka herbaty – 1 szt.
  • woda – 200 ml
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • cukier – 2 łyżeczki

Dodatkowo

  • okrągłe biszkopty – 1 opakowanie
  • gorzka czekolada – ok. 50 g

Przygotowanie


Biszkopt:

  • Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Kiedy masa będzie już odpowiednio szklista, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółta, jedno po drugim. Następnie wsypać przesianą mąkę i całość delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
  • Gotową masę przełożyć na blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec 20 minut, funkcja grzania góra-dół.

Poncz:

  • Zaparzyć torebkę herbaty, dodać sok z cytryny i cukier. Wymieszać. Tak przygotowanym ponczem nasączyć przestygnięty biszkopt (zostawić trochę ponczu na póżniej do nasączenia okrągłych biszkoptów).

Warstwa migdałowa:

  • Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni i odstawić do przestygnięcia. Następnie dodać do nich masę krówkową i wymieszać do połączenia. Masę wyłożyć na biszkopt.

Masa śmietankowa:

  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodać serek mascarpone i miksować aż masa stanie się gładka. Pod koniec miksowania wlać przestygniętą żelatynę.
  • Masę wyłożyć na warstwę migdałową, a na niej ułożyć nasączone w ponczu okrągłe biszkopty.

Masa czekoladowa:

  • Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu. Następnie dodać krem czekoladowy i całość zmiksować do połączenia składników.
  • Gotową masę wyłożyć na okrągłe biszkopty.
  • Wierzch ciasta posypać startą na tarce gorzką czekoladą.
  • Gotowe ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
pyszne ciasto
ciasto z kremem migdałowym
Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.