Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery Przekąski

Makowiec przeplatany

Makowiec przeplatany

Makowiec przeplatany to świetny pomysł na pysznego makowca na święta. Ten drożdżowy makowiec jest przepyszny i idealny na słodką przekąskę nie tylko w święta! Domowa masa makowa w połączeniu z puszystym ciastem drożdżowym smakuje naprawdę świetnie. 

Przepis na domowego makowca wcale nie jest trudny i skomplikowany. Jeśli macie ochotę na coś pysznego, zapraszam do zapoznania się z przepisem. 

MAKOWIEC PRZEPLATANY – PRZEPIS

Składniki

Masa makowa

  • 400 g maku
  • 8 łyżek płynnego miodu
  • 80 g masła
  • 2 ubite białka
  • 1 szklanka ulubionych bakalii
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego

Ciasto drożdżowe

  • 30 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 400 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 80 g roztopionego masła

Dodatkowo

  • 1 jajko

Wykonanie

Masa makowa

  • Mak zmielić, jeśli kupiliście mielony, należy ten krok pominąć. Następnie mak zalać wrzątkiem i gotować 10-15 minut. Po tym czasie dokładnie odsączyć z wody, za pomocą gęstego sita lub gazy. W rondelku roztopić masło, dodać mak, miód i wymieszać, sprawdzić smak i ewentualnie dosłodzić. Masę odstawić do przestygnięcia, następnie do masy dodać ubite białka i bakalie, wymieszać
  • Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki oraz łyżkę cukru. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, by drożdże zaczęły pracować. Do większej miski wsypać mąkę, dodać rozczyn i zagnieść za pomocą dłoni lub robota. Dodać roztopione masło i zagniatać, aż ciasto wchłonie całe masło. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
  • Ciasto rozwałkować na prostokąt. Na całej powierzchni ciasta rozprowadzić przygotowaną masę makową i zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Roladę za pomocą ostrego noża przeciąć na środku, zostawiając nienaruszone brzegi. Przez wycięty otwór przełożyć najpierw jeden koniec, a później drugi tak jak w przypadku faworków. Roladę posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 35-40 minut.
Makowiec przeplatany
Makowiec przeplatany przepis
Przepis na makowiec przeplatany

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

15 − dziesięć =