Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Domowy sernik z polewą

Sernik to ciasto, które chyba każdy uwielbia. Taki wypiek sprawdzi się na każdą okazję, a my będziemy mieli pewność, że posmakuje każdemu.

Przepisów na sernik jest mnóstwo, bo jak to mówią sernik sernikowi nie równy. W naszym domu tym razem zagościł sernik z polewą z czekolady z dodatkiem orzechów. Sernik przygotowany jest na serze z wiaderka i tradycyjnym twarogu. W swoim składzie zawiera dużo jajek, dzięki czemu jest treściwy. Bardzo lubię takie serniczki a Wy?

Poniżej opisałam Wam w kilku krokach jak przygotowałam mój domowy sernik z polewą. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA DOMOWY SERNIK Z POLEWĄ

Składniki

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 80 g masła
  • 280 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 15 jajek
  • 3 łyżki skrobii ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy

Polewa:

  • 150 g czekolady mlecznej
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 2 garście orzechów włoskich

Wykonanie

  • Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ciągle miksując dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać ser, a następnie wsypać mąkę i budyń (proszek). Mieszać do połączenia składników.
  • Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Gotową masę przełożyć na blaszkę 24×35 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 55 minut, grzanie góra-dół. Kolejne 20 minut piec z grzaniem od dołu.
  • Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • Śmietankę kremówkę lekko podgrzać, dodać do niej czekoladę. Całość podgrzewać do połączenia składników. Następnie wsypać posiekane orzechy, wymieszać. Gotową polewę rozprowadzić na przestygnięty sernik.
Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

4 Comments

  1. Alina says:

    Czy to nie pomyłka że dwa kilogramy sera

    1. Nie 🙂 dzięki temu sernik jest zbity i treściwy 🙂

  2. Ana says:

    Ser półtłusty mielimy?

    1. Wedle uznania. Ja nie mieliłam, bo lubię delikatne grudki sera w serniku, jeśli zaś woli Pani bardziej gładki sernik można zmielić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *