![](https://kulinarnecuda.pl/wp-content/uploads/2022/06/domowy-sernik-z-polewa1-759x1024.jpg)
Sernik to ciasto, które chyba każdy uwielbia. Taki wypiek sprawdzi się na każdą okazję, a my będziemy mieli pewność, że posmakuje każdemu.
Przepisów na sernik jest mnóstwo, bo jak to mówią sernik sernikowi nie równy. W naszym domu tym razem zagościł sernik z polewą z czekolady z dodatkiem orzechów. Sernik przygotowany jest na serze z wiaderka i tradycyjnym twarogu. W swoim składzie zawiera dużo jajek, dzięki czemu jest treściwy. Bardzo lubię takie serniczki a Wy?
Poniżej opisałam Wam w kilku krokach jak przygotowałam mój domowy sernik z polewą. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA DOMOWY SERNIK Z POLEWĄ
Składniki
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 1 kg twarogu półtłustego
- 80 g masła
- 280 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 15 jajek
- 3 łyżki skrobii ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 budyń śmietankowy
Polewa:
- 150 g czekolady mlecznej
- 50 ml śmietanki kremówki
- 2 garście orzechów włoskich
Wykonanie
- Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ciągle miksując dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać ser, a następnie wsypać mąkę i budyń (proszek). Mieszać do połączenia składników.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Gotową masę przełożyć na blaszkę 24×35 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 55 minut, grzanie góra-dół. Kolejne 20 minut piec z grzaniem od dołu.
- Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Śmietankę kremówkę lekko podgrzać, dodać do niej czekoladę. Całość podgrzewać do połączenia składników. Następnie wsypać posiekane orzechy, wymieszać. Gotową polewę rozprowadzić na przestygnięty sernik.
![](https://kulinarnecuda.pl/wp-content/uploads/2022/06/domowy-sernik-z-polewa.jpg)
Czy to nie pomyłka że dwa kilogramy sera
Nie 🙂 dzięki temu sernik jest zbity i treściwy 🙂
Ser półtłusty mielimy?
Wedle uznania. Ja nie mieliłam, bo lubię delikatne grudki sera w serniku, jeśli zaś woli Pani bardziej gładki sernik można zmielić 🙂