Sernik to ciasto, które chyba każdy uwielbia. Taki wypiek sprawdzi się na każdą okazję, a my będziemy mieli pewność, że posmakuje każdemu.
Przepisów na sernik jest mnóstwo, bo jak to mówią sernik sernikowi nie równy. W naszym domu tym razem zagościł sernik z polewą z czekolady z dodatkiem orzechów. Sernik przygotowany jest na serze z wiaderka i tradycyjnym twarogu. W swoim składzie zawiera dużo jajek, dzięki czemu jest treściwy. Bardzo lubię takie serniczki a Wy?
Poniżej opisałam Wam w kilku krokach jak przygotowałam mój domowy sernik z polewą. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA DOMOWY SERNIK Z POLEWĄ
Składniki
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 1 kg twarogu półtłustego
- 80 g masła
- 280 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 15 jajek
- 3 łyżki skrobii ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 budyń śmietankowy
Polewa:
- 150 g czekolady mlecznej
- 50 ml śmietanki kremówki
- 2 garście orzechów włoskich
Wykonanie
- Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ciągle miksując dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać ser, a następnie wsypać mąkę i budyń (proszek). Mieszać do połączenia składników.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Gotową masę przełożyć na blaszkę 24×35 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 55 minut, grzanie góra-dół. Kolejne 20 minut piec z grzaniem od dołu.
- Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Śmietankę kremówkę lekko podgrzać, dodać do niej czekoladę. Całość podgrzewać do połączenia składników. Następnie wsypać posiekane orzechy, wymieszać. Gotową polewę rozprowadzić na przestygnięty sernik.
Czy to nie pomyłka że dwa kilogramy sera
Nie 🙂 dzięki temu sernik jest zbity i treściwy 🙂
Ser półtłusty mielimy?
Wedle uznania. Ja nie mieliłam, bo lubię delikatne grudki sera w serniku, jeśli zaś woli Pani bardziej gładki sernik można zmielić 🙂