Proste i smaczne przepisy!

Przekąski

Gofry z szynką i serem żółtym

Gofry z szynką i serem żółtym

Wytrawne gofry z szynką, serem i warzywami to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych gofrów przygotowywanych na słodko. Smakują równie dobrze i są świetnym pomysłem na drugie śniadanie lub kolację.

Przepis na gofry z szynką i serem jest bardzo prosty i szybki. Oprócz sera i szynki w gofrach znajdują się jeszcze kukurydza i cebula. Nic nie stoi na przeszkodzie aby wykorzystać inne dodatki jakie macie akurat w lodówce. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne gofry z szynką i serem!

GOFRY Z SZYNKĄ I SEREM PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 minut | Czas smażenia: 12 minut | Liczna porcji: 6

Składniki

Ciasto:

  • 210 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 120 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta chilli

Dodatki:

  • 150 g ulubionej wędliny w kawałku
  • 150 g żółtego sera w kawałku
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 1 czerwona cebula

Przygotowanie

1. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać proszek do pieczenia, jajko, mleko, olej, sól oraz szczyptę chilli. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

2. Ser i wędlinę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy

3. Do miski z ciastem przełożyć pokrojone dodatki i całość wymieszać.

4. Gofrownicę dobrze nagrzać i porcjami wylewać ciasto.

5. Smażyć przez około 12 minut w zależności od mocy urządzenia.

6. Gotowe gofry podawać z ketchupem.

gofry z cebulą
Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.