Proste i smaczne przepisy!

Przekąski Sałatki

Meksykańskie ogórki do słoików

Meksykańskie ogórki na zimę to idealny pomysł na przetwory dla miłośników ostrych smaków. Oczywiście ostrość ogórków możecie dobierać pod swój smak, zwiększając bądź zmniejszając ilość chilli. W moim przypadku jest to optymalna ilość, są po prostu lekko pikantne. 

Takie ogórki z chilli idealnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska czy też dodatek do obiadu. Są naprawdę bardzo smaczne a co najważniejsze łatwe w przygotowaniu. Zapraszam na przepis, po skosztowaniu ogórków z pewnością przygotujecie kolejną porcję. 

MEKSYKAŃSKIE OGÓRKI DO SŁOIKÓW – PRZEPIS

Składniki

  • 4 kg ogórków
  • 2 czubate łyżeczki chilli
  • 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 główki czosnku
  • 250 ml oleju
  • 120 g soli
  • 750 ml octu
  • 800 g cukru

Wykonanie

  • Ogórki myjemy i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do miski, zasypujemy solą i odstawiamy na 3-4 godziny. Po upływie czasu odlewamy sok, który puściły ogórki.
  • Ocet zagotowujemy z cukrem, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  • Do miski z ogórkami dodajemy paprykę słodką, chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej oraz wymieszamy z cukrem ocet. Całość mieszamy i odstawiamy na całą noc.
  • Po czasie ogórki przekładamy do słoików, razem z zalewą. Ogórki powinny być w całości przykryte płynem. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy.
  • Na dno garna wykładamy bawełnianą ściereczkę, układamy słoiki i zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Całość zagotowujemy i pasteryzujemy przez 12-15 minut. Następnie wyjmujemy słoiki, odstawiamy do góry dnem i przykrywamy ręcznikiem. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.