Proste i smaczne przepisy!

Przekąski

Mini pizzerinki

Mini pizzerinki

Pizzerinki, czyli mini pizze to doskonała przekąska na imprezę, lub do ulubionego serialu. Są pyszne, pożywne i znikają z talerza w mgnieniu oka.

Przepis na mini pizzerinki jest bardzo prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Co więcej nie musisz nawet włączać piekarnika, ponieważ przygotujesz je na patelni! Jest to zatem świetne rozwiązanie dla bardzo leniwych miłośników pizzy. Zapraszam do wypróbowania przepisu i życzę smacznego!

MINI PIZZERINKI – PRZEPIS

Składniki

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 120 ml mleka
  • 50 g masła
  • 150 ml kefiru
  • szczypta cukru
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 200 g ulubionej szynki w kawałku
  • 250 g żółtego sera
  • pół papryki czerwonej
  • pół pora
  • ketchup

Przygotowanie

1. Mleko podgrzać i podzielić na 2 części. Do jednej dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia. Do drugiej części dodać pokruszone drożdże i również wymieszać do rozpuszczenia.

2. Mąkę przesiać do miski, dodać mleko z drożdżami, mleko z masłem, kefir, odrobinę cukru oraz soli. Całość wymieszać i wyrobić ciasto.

3. Gdy ciasto będzie gotowe, odstawić na ok. 30 minut i przykryć ręcznikiem.

4. Ser żółty i szynkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

5. Paprykę pokroić w kostkę, pora w półkrążki.

6. Ciasto rozwałkować i za pomocą kubka wyciąć okrągłe kawałki.

7. Patelnię dobrze nagrzać, a następnie spryskać tłuszczem w sprayu, lub natrzeć olejem przy użyciu pędzelka.

8. Wyłożyć kawałki ciasta i smażyć z jednej strony około 3-4 minuty.

9. Zmniejszyć moc palnika i przewrócić kawałki ciasta na drugą stronę. Posmarować ketchupem, wyłożyć ser, szynkę, paprykę i pora. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć jeszcze przez kilka minut.

Mini pizzerinki gotowe!

mini pizze


Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.