Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto porzeczkowe z kremem

Ciasto porzeczkowe z kremem

Wilgotne kakaowe blaty, przełożone dżemem porzeczkowym i delikatnym kremem. Rewelacyjne słodko-kwaśne ciasto porzeczkowe, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. 

Ciasto porzeczkowe z kremem to idealny wypiek na każdą okazję. Robi się je naprawdę szybko i łatwo. Biszkopt jest niesamowicie wilgotny i kakaowy a masa puszysta i delikatna, do tego dżem z czarnej porzeczki, który idealnie przełamuje słodycz ciasta. Musicie skosztować tego połączenia! Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO PORZECZKOWE Z KREMEM

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek rozmiar L
  • 220 g mąki pszennej
  • 220 g cukru
  • 160 ml oleju
  • 125 ml wody
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli


KREM

  • 660 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan fix

DODATKOWO

  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml śmietanki kremówki

Wykonanie

  • Do garnka wlewamy wodę, olej dodajemy kakao oraz 120 g cukru. Całość podgrzewamy, mieszając do momentu uzyskania jednolitej pasy. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier – pozostałe 100 g. Kiedy masa będzie już puszysta i szklista, zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka, jedno po drugim. Miksujemy tylko do połączenia składników.
  • Do masy jajecznej wlewamy masę kakaową i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Następnie wsypujemy mąkę, wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.
  • Gotową masę wykładamy do blaszki 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut, do suchego patyczka, grzałka góra-dół. Ciasto po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
  • Do chłodzonej śmietanki kremówki dodajemy mascarpone oraz wymieszamy z cukrem pudrem śmietan-fix. Całość razem miskujemy na puszysty krem.
  • Pierwszy blat biszkopta smarujemy połową dżemu porzeczkowego, wykładamy połowę masy i przykrywamy drugim biszkoptem. Następnie dżem porzeczkowy i pozostała masa.
  • Polewa: Czekoladę łączymy ze śmietanką w kąpieli wodnej. Wierzch ciasta dekorujemy polewą czekoladową.
Ciasto porzeczkowe z kremem przepis
Przepis na ciasto porzeczkowe z kremem
Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jeden × 2 =