Proste i smaczne przepisy!

Sałatki

Mizeria ze śmietaną i koperkiem

Mizeria ze śmietaną i koperkiem

Mizeria, czyli jedna z najsmaczniejszych surówek do obiadu. Najlepiej smakuje przygotowana ze świeżych ogórków, jednak można ją również robić przez cały rok z ogórków szklarniowych.

Mizerię najczęściej jadana jest z gotowanymi ziemniakami i mięsem z sosem. Swietnie sprawdzi się także jako dodatek do dań z grilla. Przepis na mizerię jest bardzo prosty i szybki, a składniki łatwo dostępne. Jak zrobić smaczną mizerię? Poniżej znajdziesz listę produktów oraz sposób przygotowania.

PRZEPIS NA MIZERIĘ

Składniki

  • 0,5 kg ogórków świeżych
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 gałązka koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie talarki.

2. Koperek drobno siekamy i dodajemy do ogórków.

3. Następnie dodajemy śmietanę, sok z cytryny, sól oraz pieprz.

4. Całość mieszamy do połączenia składników.

5. Tak przygotowaną mizerię wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Powinna być dobrze schłodzona.

Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *