Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Placki po zbójnicku

Placki po zbójnicku

Placki po zbójnicku, zwane również plackami po węgiersku to jedno z tych dań, któremu nie sposób się oprzeć. Składa się z chrupiących placków ziemniaczanych i aromatycznego gulaszu wieprzowego, co w połączeniu ze sobą tworzy niezwykle smaczną i sycącą potrawę, idealną na rodzinny obiad.

Jak zrobić dobre placki po zbójnicku? Poniżej znajdziecie przepis na placki po zbójnicku, który stosuje od wielu lat w moim rodzinnym domu.

PLACKI PO ZBÓJNICKU – PRZEPIS

Składniki

Gulasz

  • szynka wieprzowa bez kości – 0,5 kg
  • cebula – 1 sztuka
  • pieczarki – 300 g
  • marchewka – 1 sztuka
  • czerwona papryka – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • ziele angielskie – 2 ziarna
  • liść laurowy – 1 sztuka
  • papryka słodka w proszku – 1 łyżeczka
  • sos sojowy – 1 łyżka
  • mąka – 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka
  • woda – 1 szklanka
  • sól
  • pieprz

Placki

  • ziemniaki – 2 kg
  • cebula – 1 sztuka
  • jajka – 2 sztuki
  • mąka – 2 łyżki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Gulasz:

  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na odrobinie tłuszczu. Podczas smażenia dodać przeciśnięty czosnek.
  • Szynkę wieprzową umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę, doprawić papryką słodką, solą oraz pieprzem. Mięso przełożyć na patelnię z cebulą i całość smażyć do zarumienienia.
  • Następnie pieczarki pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię. Całość smażyć na małym ogniu.
  • Gdy pieczarki zmniejszą swoją objętość, na patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę i paprykę. W kolejnym kroku dodać sos sojowy, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie oraz szklankę wody. Całość wymieszać i dusić razem przez około 1 godzinę.
  • Po upływie czasu w 100 ml wody rozpuścić mąkę i przelać na patelnię. Cały czas mieszając, gotować do momentu aż sos zgęstnieje.

Placki:

  • Ziemniaki obrać i umyć. Zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pozostawić na kilka minut bez mieszania, po czym w dłoniach dokładnie odcisnąć z soku.
  • Do odciśniętych ziemniaków dodać pokrojoną cebulkę, mąkę i jajka. Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
  • Rozgrzać patelnię (⌀ 20-22 cm), wlać 3 łyżki oleju. Następnie wyłożyć porcję masy ziemniaczanej, rozprowadzając ją po całej patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Usmażone placki przełożyć na talerz, nałożyć gorący farsz i złożyć na pół. Po wierzchu polać gęstą śmietaną.


Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.