Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Przepis na Banoffee Pie

Przepis na Banoffee Pie

Banoffee Pie to bardzo słodkie i smaczne ciasto, którego przygotowanie nie wymaga dużo czasu i specjalnych zdolności kulinarnych. Ciasto doskonale sprawdzi się na różne okazje, jak i bez okazji, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego do kawy.

Przepis na Banoffee Pie jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Ciasto składa się z mięciutkiego biszkoptu przełożonego masą krówkową, plastrami bananów i pyszną masą śmietankową. Wierzch zdobią wiórki gorzkiej czekolady. Serdecznie polecam wypróbować!

BANOFFEE PIE PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min. | Czas pieczenia: 25 min. | Liczba porcji: tortownica 18 cm

Składniki

Biszkopt

  • 3 jajka (temp. pokojowa)
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Masa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 2 banany
  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 50 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie

1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodaj cukier. Nie przerywając ubijania dodawaj stopniowo żółtka i olej. Na koniec wsyp przesianą mąkę i całość delikatne wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki.

2. Masę przełóż do tortownicy o średnicy 18 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 25 minut.

3. Na przestygniętym biszkopcie rozprowadź masę krówkową, a na niej poukładaj pokrojone w plastry banana.

4. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Masę wyłóż na ciasto. Wierzch posyp startą na tarce czekoladą.

5. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Banoffee Pie

Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *