Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Przepis na ciasto Kubanka

Ciasto kubanka to mocno czekoladowy deser, który posmakuje wszystkim miłośnikom czekolady i nie tylko. Delikatna masa z dodatkiem puszystego biszkopta, a to wszystko przełamane kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Całość smakuje obłędnie!

Przepis na ciasto Kubanka jest bardzo prosty a samo ciasto łatwe do zrobienia. Nawet jeśli nie macie doświadczenia w kuchni, śmiało możecie brać się za przygotowanie tego wypieku. Poniżej znajdziecie dokładną instrukcję, która z pewnością ułatwi Wam przygotowanie ciasta. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO KUBANKA

Składniki

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 160 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • szczypta soli

MASA CZEKOLADOWA

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone 
  • 1 łyżka rozpuszczalnej kawy
  • 2 łyżki kremu czekoladowego (np. Nutella)
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru

MASA ŚMIETANKOWA

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • 1 opakowanie herbatników kakaowych
  • 1 opakowanie herbatników maślanych
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki

Wykonanie

  • Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników. Mąkę mieszamy z kakao, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. 
  • Gotową masę przekładamy na blaszkę 20×30 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia. 
  • Masa czekoladowa: do misy miksera przekładamy śmietankę kremówkę, serek mascarpone, łyżkę kawy oraz krem czekoladowy. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier puder wymieszamy z śmietan-fixem. Gotową masę wykładamy na biszkopt czekoladowy. 
  • Na masie czekoladowej układamy herbatniki kakaowe a na nich rozprowadzamy dżem porzeczkowy. Na dżemie układamy herbatniki maślane. 
  • Masa śmietankowa: śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Gotową masę wykładamy na ciasto. 
  • Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce czekoladą. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiemnaście − trzynaście =