Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Rwane ciasto z borówkami i budyniem

Rwane ciasto z borówkami i budyniem

Rwane ciasto z borówkami to świetna i szybka w przygotowaniu przekąska, którą musicie wypróbować. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto wychodzi bardzo puszyste, delikatne i pyszne!

Moim zdaniem takie proste ciasta smakują najlepiej. Dodatek borówek z budyniem sprawia, że jest jeszcze smaczniejsze. Zapraszam na przepis.

RWANE CIASTO Z BORÓWKAMI I BUDYNIEM – PRZEPIS

Składniki

  • 550 g mąki
  • 200 ml mleka 
  • 100 ml wody
  • 7 g drożdży instant
  • 50 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli

Masa budyniowa

  • 60 g proszku budyniowego o smaku śmietankowym (1 i ½ opakowania)
  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek cukru 
  • 200 g borówek 

Wykonanie

  • Mąkę przesiewamy przez sito.
  • Wodę i mleko w temperaturze pokojowej mieszamy z cukrem i drożdżami. Odstawiamy na 15 minut.
  • Zaczyn drożdżowy przelewamy do mąki. Dodajemy roztopione masło.  Zagniatamy jednolite ciasto, formujemy kuleczkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  • Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją, używając jednak proporcji jak w tym przepisie. Odstawiamy do ostygnięcia pod przykryciem – dzięki temu nie zrobi się kożuch.
  • Wyrośnięte ciasto umieszczamy na stolnicy i wałkujemy na prostokąt o grubości niecałego centymetra. Na cieście rozsmarowujemy budyń, posypujemy borówkami. Zwijamy w rulon, który kroimy na ok. 12 części.
  • Blachę 25×36 wyścielamy papierem do pieczenia. Pionowo do góry umieszczamy w niej kawałki ciasta, jeden obok drugiego. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy przez 25-30 minut, grzanie góra-dół.
Rwane ciasto z borówkami i budyniem
Rwane ciasto z borówkami i budyniem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

cztery × pięć =