Rwane ciasto z borówkami to świetna i szybka w przygotowaniu przekąska, którą musicie wypróbować. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto wychodzi bardzo puszyste, delikatne i pyszne!
Moim zdaniem takie proste ciasta smakują najlepiej. Dodatek borówek z budyniem sprawia, że jest jeszcze smaczniejsze. Zapraszam na przepis.
RWANE CIASTO Z BORÓWKAMI I BUDYNIEM – PRZEPIS
Składniki
- 550 g mąki
- 200 ml mleka
- 100 ml wody
- 7 g drożdży instant
- 50 g masła
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
Masa budyniowa
- 60 g proszku budyniowego o smaku śmietankowym (1 i ½ opakowania)
- 500 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 200 g borówek
Wykonanie
- Mąkę przesiewamy przez sito.
- Wodę i mleko w temperaturze pokojowej mieszamy z cukrem i drożdżami. Odstawiamy na 15 minut.
- Zaczyn drożdżowy przelewamy do mąki. Dodajemy roztopione masło. Zagniatamy jednolite ciasto, formujemy kuleczkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją, używając jednak proporcji jak w tym przepisie. Odstawiamy do ostygnięcia pod przykryciem – dzięki temu nie zrobi się kożuch.
- Wyrośnięte ciasto umieszczamy na stolnicy i wałkujemy na prostokąt o grubości niecałego centymetra. Na cieście rozsmarowujemy budyń, posypujemy borówkami. Zwijamy w rulon, który kroimy na ok. 12 części.
- Blachę 25×36 wyścielamy papierem do pieczenia. Pionowo do góry umieszczamy w niej kawałki ciasta, jeden obok drugiego. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy przez 25-30 minut, grzanie góra-dół.