Proste i smaczne przepisy!

Przekąski Sałatki

Śledzie z marchewką i rodzynkami

Śledzie z marchewką i rodzynkami

Śledzie z marchewką i rodzynkami to idealna propozycja na pyszną sałatkę śledziową. To bardzo ciekawe połączenie smakowe, które z pewnością posmakuje nie jednemu z Was. 

Bardzo ważne jest to, by śledzie poleżały minimum całą noc w lodówce, by smaki się przegryzły. Wówczas wszystko sobą przejdzie i będą bardzo smaczne. Przepis na śledzie z rodzynkami i marchewką jest bardzo prosty. W kilku krokach opisałam po kolei jak je przygotować. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA ŚLEDZIE Z MARCHEWKĄ I RODZYNKAMI

Składniki

  • 6 płatów śledziowych w occie
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g ketchupu
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej

Wykonanie

  • Śledzie kroimy w paseczki o szerokości około 2 cm.
  • Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, paprykę kroimy w kosteczkę.
  • Cebulę kroimy w piórka, a następnie przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy. Podsmażamy. Kolejno dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę oraz paprykę. Całość dusimy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  • Sos sojowy mieszamy z koncentratem pomidorowym, ketchupem oraz wodą. Dodajemy także paprykę słodką oraz ostrą. Całość wylewamy na patelnię i dusimy przez 10-15 minut.
  • Gotowy sos ostawiamy do przestygnięcia, dodając do niego kukurydzę, rodzynki oraz miód. Po całkowitym przestygnięciu dodajemy pokrojone śledzie, mieszamy. Odstawiamy do lodówki na całą noc, by smaki się przegryzły.
Śledzie z marchewką i rodzynkami
Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.