Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Babka cytrynowa na jogurcie

Babka cytrynowa na jogurcie

Zapraszam na przepis na pyszną babkę cytrynową na jogurcie, która jest bardzo łatwa w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się na święta wielkanocne. Babka jest puszysta, aromatyczna i cudownie pachnie. Gwarantuję, że oczaruje waszych gości i rodzinę. 

Babka cytrynowa na jogurcie długo zachowuje swoją świeżość i doskonale smakuje polana lukrem cytrynowym. Jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta, możecie polać babkę np. roztopioną białą czekoladą.

BABKA CYTRYNOWA NA JOGURCIE PRZEPIS

Składniki

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 opak. cukru wanilinowego (16 g)
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Jajka oraz jogurt powinny mieć temperaturę pokojową.

1. W misce umieść jajka, cukier i cukier wanilinowy. Ubij na jasną, puszystą masę. Następnie ciągle ubijając, stopniowo wlewaj olej.

2. Kolejno na przemian dodawaj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt.

3. Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce, sok wyciśnij. Dodaj do masy i całość wymieszaj do połączenia składników.

4. Tak przygotowaną masę przełóż do formy z kominem wysmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą.

5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

6. Po upieczeniu i ostygnięciu babkę polej lukrem i posyp posypką cukrową.

Babka cytrynowa na jogurcie przepis
Przepis na babkę cytrynową na jogurcie

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 9

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

10 − 10 =