Zapraszam na przepis na pyszną babkę cytrynową na jogurcie, która jest bardzo łatwa w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się na święta wielkanocne. Babka jest puszysta, aromatyczna i cudownie pachnie. Gwarantuję, że oczaruje waszych gości i rodzinę.
Babka cytrynowa na jogurcie długo zachowuje swoją świeżość i doskonale smakuje polana lukrem cytrynowym. Jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta, możecie polać babkę np. roztopioną białą czekoladą.
BABKA CYTRYNOWA NA JOGURCIE PRZEPIS
Składniki
- 250 g jogurtu naturalnego
- 150 ml oleju roślinnego
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 opak. cukru wanilinowego (16 g)
- sok i skórka z 1 cytryny
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Jajka oraz jogurt powinny mieć temperaturę pokojową.
1. W misce umieść jajka, cukier i cukier wanilinowy. Ubij na jasną, puszystą masę. Następnie ciągle ubijając, stopniowo wlewaj olej.
2. Kolejno na przemian dodawaj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt.
3. Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce, sok wyciśnij. Dodaj do masy i całość wymieszaj do połączenia składników.
4. Tak przygotowaną masę przełóż do formy z kominem wysmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą.
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
6. Po upieczeniu i ostygnięciu babkę polej lukrem i posyp posypką cukrową.