Bananowiec bez pieczenia to bardzo lekkie i delikatne ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach. Jest bardzo łatwe do zrobienia i w dodatku nie wymaga pieczenia. Ciasto z bananami przygotowane jest na herbatnikach, dlatego nie musicie się obawiać, że biszkopt nie wyjdzie. Do przygotowania ciasta nie potrzeba nawet piekarnika!
Poniżej w kilku krokach opisałam Wam całą instrukcję przygotowania tego deseru, zapraszam na przepis!
BANANOWIEC BEZ PIECZENIA – PRZEPIS
Składniki
- 660 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżeczki żelatyny
- 80 ml gorącej wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 dojrzałych bananów
- 2 galaretki cytrynowe
- 120 g herbatników
- ryż preparowany do dekoracji
Wykonanie
- Blaszkę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy herbatniki.
- Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Banany obieramy, odkrawamy końce i przekrawamy wzdłuż, na połówki. Przecięte banany układamy na herbatnikach, jeden obok drugiego. Na banany wylewamy tężejącą galaretkę, Całość wstawiamy do lodówki do stężenia.
- Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
- Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na puszystą pianę. Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą żelatynę, mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na ciasto.
- Wierzch dekorujemy ryżem preparowanym.