Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Bananowiec bez pieczenia

Bananowiec bez pieczenia

Bananowiec bez pieczenia to bardzo lekkie i delikatne ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach. Jest bardzo łatwe do zrobienia i w dodatku nie wymaga pieczenia. Ciasto z bananami przygotowane jest na herbatnikach, dlatego nie musicie się obawiać, że biszkopt nie wyjdzie. Do przygotowania ciasta nie potrzeba nawet piekarnika!

Poniżej w kilku krokach opisałam Wam całą instrukcję przygotowania tego deseru, zapraszam na przepis!

BANANOWIEC BEZ PIECZENIA – PRZEPIS

Składniki

  • 660 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 80 ml gorącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 dojrzałych bananów
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 120 g herbatników
  • ryż preparowany do dekoracji

Wykonanie

  • Blaszkę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy herbatniki.
  • Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • Banany obieramy, odkrawamy końce i przekrawamy wzdłuż, na połówki. Przecięte banany układamy na herbatnikach, jeden obok drugiego. Na banany wylewamy tężejącą galaretkę, Całość wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na puszystą pianę. Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą żelatynę, mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na ciasto.
  • Wierzch dekorujemy ryżem preparowanym.
Bananowiec bez pieczenia
Bananowiec bez pieczenia

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 × trzy =