Poznaj przepis na prosty i przepyszny budyniowec bez pieczenia. Zrób go raz, a już na stałe zagości na twoim stole!
Budyniowiec to smaczne i łatwe ciasto bez pieczenia, które doskonale sprawdzi się na różne okazje. Ciasto wspaniale smakuje i przepięknie prezentuje się na talerzu. Biszkopty przełożone aksamitnym kremem budyniowym tworzą niepowtarzalny smak, który zachwyci każdego.
Przepis na ciasto budyniowiec jest bardzo łatwy i nie wymaga jakichś specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami i gwarantuję, że ten pyszny deser wyjdzie wam idealny!
BUDYNIOWIEC PRZEPIS
Składniki
- 2 opakowania budyniów śmietankowych bez cukru
- 800 ml mleka
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 kostka masła (200 g)
- ok. 24 podłużne biszkopty
- 1/2 szklanki mleka
- cukier puder
- szczypta soli
Przygotowanie
- 600 ml mleka zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku rozpuść proszki budyniowe.
- Do gotującego się mleka wlej masę budyniową i energicznie mieszaj rózgą kuchenną do uzyskania gęstego budyniu. Tak przygotowaną masę budyniową przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego przestygnięcia.
- Miękkie masło utrzyj ze szczyptą soli na jasną i puszystą masę. Ciągle ucierając na małych obrotach, stopniowo dodawaj budyń. Miksuj do uzyskania gładkiego kremu.
- Formę o wymiarach 20×20 cm wyściel papierem do pieczenia.
- Biszkopty zamocz w mleku i ułóż ciasto na dnie blaszki. Następnie wyłóż krem budyniowy i całość przykryj drugą warstwą biszkoptów, również wcześniej zanurzonymi w mleku.
- Ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.