Bułeczki z patelni z farszem z mięsa mielonego i warzyw to smaczne i pożywne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad, kolację, a nawet jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Są proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne.
Bułeczki smażymy na patelni, więc nie będzie nawet potrzeby włączać piekarnika. Składniki do ich przygotowania nie są wyszukane i raczej dostępne w każdej lodówce. Poniżej znajdziecie przepis na bułeczki z patelni z farszem, które z pewnością posmakują miłośnikom domowego pieczywa.
BUŁECZKI Z PATELNI Z FARSZEM – PRZEPIS
Składniki
Ciasto:
- mąka pszenna – 0,5 kg
- mleko – 120 ml
- świeże drożdże – 50 g
- kefir lub maślanka – 150 ml
- masło – 50 g
- szczypta cukru
- szczypta soli
Farsz:
- mięso mielone – 400 g
- kukurydza konserwowa – 1/2 puszki
- żółty ser – 200 g
- papryka czerwona – 1 sztuka
- ketchup – 4-5 łyżek
- cebula – 1 sztuka
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Ciasto:
- Mleko podgrzać i przelać odrobinę do osobnego naczynia. Dodać do niego pokruszone drożdże i wymieszać.
- Do pozostałej części mleka dodać masło i całość wymieszać do rozpuszczenia.
- Mąkę przesiać przez sito na miski. Dodać rozpuszczone drożdże, mleko z masłem, kefir, szczyptę cukru oraz soli. Dokładnie całość wymieszać i wyrobić ciasto.
- Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Farsz:
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie tłuszczu.
- Następnie dodać przyprawione mięso mielone i dusić do zarumienienia.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy, ser zetrzeć na tarce.
- Paprykę czerwoną pokroić w kosteczkę.
- Gdy mięso będzie już zarumienione dodać kukurydzę, paprykę oraz ketchup. Całość wymieszać i dusić jeszcze przez kilka minut.
- Patelnię zdjąć z gazu i zawartość posypać żółtym serem. Wymieszać.
Wykonanie:
- Ciasto podzielić na równe kawałki (ok. 8-10, w zależności od tego, jak duże chcecie otrzymać bułeczki). Każdy z kawałków spłaszczyć na placek przy pomocy wałka lub dłoni.
- Na środek każdego placka wyłożyć porcję farszu i zawinąć w kulkę. Następnie delikatnie spłaszczyć dłonią formując bułeczkę.
- Patelnię dobrze rozgrzać bez tłuszczu i partiami piec bułeczki pod przykryciem po kilka minut z każdej strony na średniej mocy palnika.
- Gotowe bułeczki można serwować same, lub z dodatkiem ulubionego sosu.